Morro Jable Cultural Centre

White on Black.

OOIIO Architecture wins the Third Prize in the Open Competition for the Integrated Cultural Centre of the Tagoror Square in Morro Jable, Fuerteventura, Canary Islands.

Our vision was that the intervention in Morro Jable would serve to turn the area into a key stop when visiting the island due to its cultural and scenic interest.
Creating a large Urban Green Infrastructure that works both at the local level (to be useful to neighbours) and at the “island” scale (attraction space for visitors).

Therefore we follow a strategy of “Expansive Places”: physically and programmatically enlarging the squares that make up this space at present and that are poorly designed.
This urban space is currently composed of a succession of underutilized spaces, without a unifying discourse that makes them work together to become that desired cultural and landscape dynamizer that revolutionizes Morro Jable.

We designed an urban strategy of micro-interventions (easier to manage) designed to work as a large set:

• We relate each place with its immediate surroundings and between them.
• We incorporated the Barranco del Ciervo into the project due to its landscape potential through a “low cost” intervention.
• We were inspired by the cactus garden of Lanzarote, a tourist attraction because it shows vegetation that is difficult to see in other places in a well-designed space. The native gardens will be designed as a botanical landscape tour, worthy of being visited and photographed.
• The whole would be a great centre of knowledge combining culture, sport, leisure activities, relax areas. A large open space for interaction with a new building symbol of the city.

In short, with these micro-interventions we wanted the different places to work as one, so we decided to encourage different routes that “sew” them.
We want to use all these today unconnected spaces as one big park after our intervention!

New Cultural Centre Building Design:

We understood the Library as a set of 3 pieces that complemented each other:
1) The largest piece was intended for reading rooms and multimedia spaces.
2) The second piece would have a more flexible character and was intended for classrooms or neighbourhood spaces. This could open to the rear terrace on the first floor.
3) The third piece that completed the building was a discrete and integrated basement that unify everything and save the slope. An ideal fluid space for temporary exhibitions.

To achieve a building as a total cultural centre, inside and outside, we could not forget the open spaces that surround it, they can also be used for cultural purposes!

On the other hand, it is worth noting that the building’s own architecture, in spite of its contemporary language, is deeply inspired by the traditional architecture of the island with the reinterpretation of vernacular façade elements typical of the place. The building is designed as a cultural object in itself.

We also stressed our commitment to the building had a strong environmental and sustainable nature, so we designed the covers to collect rainwater in underground tanks, for watering gardens.

The formal definition of the building was completed with patios that helped the lighting and air conditioning of the interior spaces

A dynamic, flexible and unique group, well integrated in the local architecture of Morro Jable, called to transform the entire locality for good.


  • Status: Competition. 3rd Prize.
  • Proyect Year: 2017.
  • Location: Morro Jable, Fuerteventura, Spain.
  • Area: 2.500,00 m2
  • Design: OOIIO Architecture.
  • Team: Joaquin Millán Villamuelas, Jesús Reyes García, Adrianna Bialonczyk, Claudia Montedoro, Costis Toulgaridis, Érica Mameli, Melodi Esguin.
  • Structures: OOIIO Architecture.
  • Facilities: OOIIO Architecture.
  • Client: Council of Pájara.