Santa Teresa Sports Center

Terraces and color near Machu Picchu

OOIIO designs a sports center in Santa Teresa is a Peruvian municipality, in the region of Cusco, very close to the famous ruins of Machu Picchu. Many tourists walk to the ruins from Santa Teresa on a route between the mountains.

We got the opportunity to make a “coliseum” in this town, which is the name of a “sports center” in Peru.
For this we first had to choose from three plots which we understood would be the best possible location.
We decided to choose a plot with a steep slope that borders on one side with the road that joins Santa Teresa with the rest of the municipalities, the only way of possible communication with the somewhere else, and on the other hand with a street quite busy for having the municipal market just beside.

To save the steep slope we decided to be inspired by the strategy that the ancient inhabitants of Machu Picchu had when they inhabited these deep valleys many years ago: adapt to terrain through terraces.
Although it was not in the initial program, we proposed to the Municipality with great success that these terraces and the cover of the sports center tracks could be used by the peasants who live in the surrounding mountains and who move to the municipalities of the route to Machu Picchu to sell souvenirs of all kinds, and thus provide a decent place for them to earn their living.

Together with this terraced street market, we generated a bus terminal, so we centralized the arrival of tourists to the town at this point, achieving a better functioning of the farmers’ business.
We completed the closing of the sports center courts with a skin that we wanted to be striking and special, that would become a new monument for the region, worthy of being a reception point for tourists from around the world. Therefore, inspired by the interesting and colorful local traditional fabrics we developed a façade to close the sports center based on flakes of metallic prefabricated pieces painted in colors following the chromatic ranges of those fabrics.

The interior space will be full of nuances thanks to the play of light and reflections when crossing the facade.

  • Status: Commission. Detail Design Phase.
  • Project Year: 2013-2015.
  • Location: Santa Teresa, Cusco, Perú.
  • Area: 6.900 m2.
  • Design: OOIIO Arquitectura.
  • Team: Joaquín Millán Villamuelas, Gabriela Sanz, Isabel Sánchez Puerta, Lorena Villoria Casado, Belén Gómez Mendiguchía, Anjara Rodríguez.
  • Client: Municipalidad de Santa Teresa.