Kuopio Project

Somewhere over the Train Flow.

Rethinking the problem as the solution.

Studying the project site we have detected an obvious problem. The train is cutting this city area and it is generating non connected zones that automatically become a “B zone”, were buildings doesn´t work properly, not enough users want to visit them, surrounded by lonely public open spaces that easily can become even dangerous.

Studying the project site we have detected an obvious problem. The train is cutting this city area and it is generating non connected zones that automatically become a “B zone”, were buildings doesn´t work properly, not enough users want to visit them, surrounded by lonely public open spaces that easily can become even dangerous.
The train, very important to connect Kuopio with the whole country, is here generating problems.

We decided to change that problem going straight over it. Why not to recycle this wasted space that the train is stilling to the city and make it the main spine of a new “bridge development” that connect perfectly the otherwise isolated zones.

All over the train railway we have created a pedestrian bridge street that will be very attractive for Kuopio inhabitants, with a Wellness Center on it, full of shops, restaurants, cafes, gym, etc.
This bridge street could be on the same current ground level if we dig a tunnel for the train, but also can work keeping the train as it is and developing the street on a + 7m level, very well connected them to the main road coming into the city on our West plot side.

We bet for density as a sustainable and profitable way of making city.
Instead of building all over the South railway plot zone, which apparently could be the easiest place to bring up the entire project brief, we decided to concentrate the buildings program on both sides of our Pedestrian Wellness Center Bridge Street. Thanks to that we have a lot of advantages:

1.We win a new park!

We could keep the 2 old existing buildings on the South of the plot, but as they are expensive to keep working and old, we believe that demolishing them and using its no dangerous fragments to create a new hilly landscape, we can give a new park to the city. Incorporating the small lake close to the plot to it, and also connected with the main road to the city center.

This park will increase the zone attractiveness and the value of the existing and new buildings on the area.

2. We concentrate activity close to the Wellness Center and commences!

This will make the commercial street more profitable and a great spine for the development, increasing the inhabitant interactions.

3. It is cheaper and more sustainable!

Building with density reduces the impact of construction and allows us to concentrate and make more efficient building MEP´s.

  • Status: Competition.
    2nd Prize Europan 12.
  • Project Year: 2013.
  • Location: Kuopio, Finland.
  • Area:   54.275m2 (32.172 apartments + 11902 houses + 10.200 commercial)
  • Design: OOIIO Architecture.
  • Team: : Joaquín Millán Villamuelas, M. Soledad Antón Vicente, Patricia Moreno Blaso, Sergio González Gómez, Juan Naranjo García, Lorena Villoria Casado, Cristina Vicario Del Cojo.
  • Client: Municipality of Kuopio.