Interpretation Center for Devastated Places

post-apocalyptic architecture

Everything began long time ago, in early year 2000. The ancient ice that covered the poles began to melt slowly. The first chronicles denied the effects of climate change, they didn´t want to believe it, they didn´t want to accept the reality, although the catastrophe was going to happen sooner than it was expected by the scientist.
When they finally wanted to react it was too late. The oceans began to rise, at first just a few centimeters a year, one and two meters in the chaotic decade of the big flooding.

One day most of the land was flooded and humanity was consumed in vain accusations looking for someone guilty to cause that climate change. The man’s puny attempts to stop the growth of the oceans did not serve for absolutely nothing. Then came the Dry Earth World Wars for control of the highlands. Stupid struggles to conserve the insufficient farmlands. The energy began to dwindle when more than half of the production plants in the world were submerged.

Rationing, theft, smuggling and persecution.

Today, the New World Order that emerged after the disasters of climate change is based on the principles of sustainability, what the ancients scientists tried to say to their coevals, and the rest chose not to listen. If humanity had been able to manage natural resources efficiently, none of this had ever happened.
The new governments of the young states that emerged in the highlands decided that they would build a series of Centers of Interpretation of the Devastated Lands on that singular locations where they could contemplate, display, analyze what happened. To never happen again. To remember what we lost.

Today we inaugurate the Centre for Interpretation of the ruins of old New York, where we can understand what happened, how we could avoid it, how man lost the battle against the forces of nature and what we must do to avoid making never the same mistakes.
Many years and much blood later, having paid a terrible high price, humanity now lives in perfect harmony with nature. It understands the importance of respecting the planet and its limited resources.
Too late, yes, but in the end we succeeded.

  • Status: Competition. Schematic Design.
  • Project Year: 2012.
  • Location: New York,  EEUU.
  • Area: 7.500 m2.
  • Design: OOIIO.
  • Team: Joaquín Millán Villamuelas, Magdalena Polvorinos Caeiro, Ana Rosa Maroto Gómez
  • Client: Private.